måndag 7 mars 2011

PACKA PAPPAS KAPPSÄCK, DEL 4: SOVA


Detta är ett gammalt blogginlägg från www.bergslandet.com


För att kroppen ska återhämta sig på bästa sätt, gäller det att sova gott. Detta gäller överallt, både bland bergen och hemma. Men som vanligt ute på tur gäller det att optimera ”vikt - komfort”-ekvationen och hitta den bästa kombinationen.Vi har kommit till den näst sista delen i serien.
När vi valde tält tog vi hänsyn till att vädret i Chile ibland kan vara väldigt tufft. Starka vindar är vanliga och vädret kan snabbt slå om. Det kändes självklart att vi skulle ha två kupoltält, för att vara så flexibla som möjligt. Valet föll på Hilleberg, då vi alla har bra erfarenheter av tälten från vår tid på Storumans Folkhögskola. Vi använder ett Saivo och ett Tarra. Ofta har vi använt bara ett tält, för att spara vikt.
Luftunderlag är toppen, så länge de inte läcker luft – då blir de såklart helt oanvändbara. Vi har upptäckt att Neo Air inte är tillräckligt starkt för Chiles hårda terräng. Självklart har vi använt ett tunt underlag av skumplast underst och varit noga med att sopa ur tältet, men trots det har vi fått punkteringar på tre av fyra underlag. Hålen är dessutom mikroskopiska och väldigt svåra att hitta. Efter flera försök limmade Nora långa strängar under hela sitt underlag, men trots det läcker det någonstans.      
Sovsäckar är liksom tält ett kärt ämne för mig och jag bytte upp mig precis innan vi åkte till Chile i november. Tre av oss använder sovsäckar från Western Mountaineering och en från Haglöfs. Jag och José har Apache, en säck för -10 och den har passat oss perfekt. För Nora vore den för kall, varför valet föll på Puma. Den är graderad till -29 och varit lagom för Nora. Någon gång behövde hon faktiskt öppna dragkedjan lite…

Ur pappas kappsäck:
Tält från Hilleberg (Tarra &  Saivo)
Sovsäckar från Western Mountaineering och Haglöfs
Liggunderlag från Thermarest