lördag 5 mars 2011

PACKA PAPPAS KAPPSÄCK, DEL 3: VANDRA


Detta är ett gammalt blogginlägg från www.bergslandet.com


Vi har kommit till den tredje delen i vår utrustningsserie och det är dags att prata om ryggsäckar, vandringskängor och stavar.
Om man ska generalisera är Anderna ett mellanting mellan Himalaya och Alperna. De flesta bergen ligger långt från körbara vägar och som bergsbestigare tvingas man ibland vandra flera dagar, innan man ens ser sitt berg. Sommaren är varm, det är inte ovanligt att termometern visar +30 grader. De flesta bergsbestigarna använder sig av åsnor fram till baslägret, men vi ville absolut klara packningen på egen hand.
Detta innebar att vi bar ryggsäckar som vägde mellan 30-35 kilo, då vi hade all klätterutrustning och mat för tio dagar. Vi hade ryggsäckar som rymmer 80-85 liter och det var precis lagom. Ibland tvingades vi packa mer än liggunderlaget och isyxorna utvändigt, men oftast rymdes prylarna. Såklart är en bekväm ryggsäck helt avgörande och vi är alla nöjda med våra val.
Skor är ett svårt ämne i Anderna. För som sagt, de långa anmarscherna är väldigt varma och går ofta i stenig terräng. Vissa väljer att gå i en lätt approachsko och bära dubbelskorna på ryggsäcken, i väntan på de kalla toppdagarna. Vi prioriterar annorlunda och tycker att det är värt att svettas om fötterna de första dagarna, och väljer alltså att vandra i dubbelskor från dag ett. En till aspekt på detta är att dyra och varma skor slits väldigt mycket längs de steniga stigarna.    
Vandringsstav är praktiskt och vi vandrade alla med en stav – det räcker och det är skönt att ha en hand fri. I komplicerad terräng, vid vad eller som fotostativ fungerar den perfekt.   

Ur pappas kappsäck:
Ryggsäckar från Osprey och Arcteryx
Dubbelskor från La Sportiva och Koflach
Stavar från Black Diamond, Silva och Gipron