torsdag 10 mars 2011

PACKA PAPPAS KAPPSÄCK, DEL 5: KLÄTTRA

Detta är ett gammalt blogginlägg från www.bergslandet.com


Sista delen och vi har kommit fram till klätterutrustning. Tidigare har vi behandlat mat och kök, sovgrejer, ryggsäckar och skor och kläder. Om du är intresserad av detaljerade packlistor från våra turer, ska du återvända till bloggen om några dagar. Vi håller på att sammanställa dem i detta nu.   
Vi som sysslar med bergsklättring, med ofta långa anmarscher måste verkligen fundera igenom vilka prylar vi ska ta med. Man skulle gärna ta med massor med grejer, för att vara säker på att man har tillräckligt med kilar, karbiner, slingor och friends. MEN, verkligheten är en helt annan och man tvingas prioritera och ta så mångsidig utrustning som möjligt.
Eftersom vi gjorde turer med få tidigare bestigningar, hade vi knapphändig information och var tvungen att gå på känsla. På de flesta turerna träffade vi ganska rätt, men stötte också på problem på både Marmolejo och Ojos del Salado. På den förstnämnda valde vi normalvägen till toppen, då vår tänkta led hade krävt mer isklättringsutrustning och på Ojos var toppkruxet svårare än väntat, men där kunde vi låna lite utrustning från andra klättrare.
Utan att gå in för detaljerat kommer här en lista på den utrustning vi bar med oss på de flesta bergen: Sele, isyxa (or), två rep, stegjärn, slingor, kilar, friends, expresskarbiner, repbroms, låsbara karbiner, abalakovkrok, kilpetare och hjälm.

Ur pappas kappsäck:
Selar från Black Diamond
Rep från Edelrid
Yxor och stegjärn från Petzl och Grivel