söndag 19 september 2010

SOLSKEN PÅ VÅR SISTA TRÄNINGSRESA


Detta är ett gammalt blogginlägg från www.bergslandet.com

Då var vi tillbaka från vår sista träningsresa, innan vi ger oss av till vår tre månader långa expedition i de Chilenska bergen i november.

Vi valde att åka till Oxtindarna, där vi var förra året. Då var det skitväder i tio dagar, och vi var nog ganska inställda på blåsiga och blöta dagar i år med. Men hela första veckan bjöd på strålande solsken och vackra vidder i Helgelands glaciärlandskap som vi helt missat förra året!



Oxtindarna är ett bra ställe där man har nära till glaciären, och anmarschen från tältlägret går på fem minuter innan man tar på sig stegjärnen.
Det har varit bra för hela gänget att öva på tempot i replaget, öva sprickräddning om och om igen samt sätta isskruvar på krångliga passager.

Det har varit kul att träffas igen, äta gröt ur samma kastrull och bara nöta steg på glaciären. Viktigt har det också varit att testa vår utrustning, så att vi inte komma få några oförutsedda problem när vi bestiger våra toppar. Noras storskor visade sig vara för hårda att gå i och gav henne skavsår, jag blev riktigt mätt på mina frystorkade matportioner och tälten var lagom stora för all vanlig och all klätterutrustning.

Toppturen upp till Oxkolten var grymt härlig, och det var riktigt kul att få isklättra igen.
Än en gång fick vi uppleva att vårt grannland har fantastisk dramatiskt natur, denna gång i fint väder!