måndag 10 maj 2010

KLÄTTRING I BODÖ OCH BALLANGEN

Det blev fint klätterväder och fiskelycka längs vägen. Det var nice att känna den fina norska friktionen ifrån klippan i vårsolen, och äta färsk sej på gasköket på kvällen nära spegelblanka fjordar.




Roadtrippen fortsatte och vi åkte på de små vägarna upp i Norge. Nästa stopp blev strax söder om Bodö, där vi slog upp vårt stora Hillebergtält, Atlas, på en åker. Det skulle finnas fina tältplatser vid klippan i Blåfjäll, men klockan halv tre på natten var de svåra att lokalisera.

Men det var i ordning att vi bodde där med han som ägde marken, och vi blev bjudna på kaffe. Några andra ifrån klassen ville in till Bodö, men vi stannade på klippan för säsongens första tradled.

Det var ett fint ställe, och lättillgängligt från vägen. Tydligen finns det hur mycket sport och traditionell klättring i området runt Bodö, och vi rekommenderar föraren för polarcirkelområdet. Den finns att köpa här:

www.bodoklatreklubb.no/Klatrefelteng.htm

Sedan begav vi oss efter lite fisk och regn upp mot Ballangen, området söder om Narvik. Vi var inställda på att göra ett försök på Norges nationalfjäll Stetind. Men när vi kom av färjan i Kjöpsvik, insåg vi att vintern var fortfarande kvar överallt! Snön skulle försvåra både anmarschen och klättringen ifall vi skulle göra ett toppförsök. Så vi körde vidare mot Efjord. Här fanns några klippor som såg fina ut från vägen, och vi bestämde oss för att utforska området.

Det visade sig vara ett grymt härligt ställe för topprepsklättring, med bra ankarmöjligheter av träd på toppen. Det var en underbar utsikt ut mot de snötäckta fjällen från en varm vårig klippa.