söndag 4 april 2010

EN DAG MED NUOLJAS SKIDPATRULL

Morgonen börjar med en väderkontroll innan vi tar liften upp på berget. Solen skiner, men sittande i korgen blir det ändå kallt och dunjackan åker på. Det ser ut att bli ännu en fin dag på praktiken.




"Nuolja är ett fjäll i sitt renaste ursprung, vilt och osäkert" och gör verkligen skäl för den beskrivningen. Vi gör ett första åk och kontrollerar hur mycket snö som kommit under natten. Dagligen gör patrullen en bedömning av lavinrisken och numrerar den från 1 till 5. Efter två åk konstaterar vi att det är liten lavinfara inom skidområdet och öpnnar portarna för skidåkare.

Vid 10.30 samlas ett gäng som vill ha offpistguidning. Vi åker Ängarna, övre och nedre Bullen, Petters svacka och avslutar med Vindtunneln och ner i bäckravinen. Nuolja tar ut sin rätt och många av deltagarna är trötta i benen efter tre åk.


På eftermiddagen åker vi igenom skidområdet och markerar stenar och sätter ut käppar. På vissa ställen börjar våren titta fram och vi skottar snö. Arbetet som skidpatrullör på Nuolja är varierande och när dagen är fyra åker vi ett sista åk och kontrollerar så att ingen är kvar i området. Nu är det bara den avslutande snörapporten kvar att skriva!

Läs mer om Nuolja här: www.abisko.nu/vinter/nuolja/nuolja_offpist.asp