fredag 26 mars 2010

SOL, SVETT & SJUKT SKÖN SNÖ

I stora djupa svängar susar jag ner för Spanstinds sluttningar. Snön är kall och lätt och yr kring mina skidor. Solen skiner och Anders, guiden, möter mig med ett stort leende och utrycker - "Det här gjorde ju inte alls ont!"




Det kom att blir ett återkommande uttryck under veckan. Vår grupp lyckades pricka in en vecka med galet bra väder och mycket snö. I sju dagar har vi utforskat fjällen i Abisko/Riksgränsen-området, tillsammans med sex gäster. Jag är här på Abisko Turiststation för fyra veckors praktik. Vi har haft strålande väder och mer lössnö än vi hade vågats hoppas på. Snön låg djup på Vássecohkka, Loktacohkka och på Geargecorrus östsluttning. Det är olikt Sverige att det är vindstilla och ligger mjuk snö även på toppen. Normalt får man oftast räkna med vindpinad kartongsnö, som brister och bär om vartannat.


Den stora finalen, veckans höjdpunkt var den fina toppen Spanstind, 1456 m ö.h. En tur med tydlig alpin prägel och med spännande åkning i kall pudersnö. Toppen har formen av en pyramid, eller "en gammal festis-Tetra" och snöfältet är tillräckligt för stora härliga telemarksvängar och vi åtta behöver inte korsa varandras spår.

Sol, svett och sjukt skön snö. Förresten, försök att säga det snabbt utan att tungan fastnar i halsen!