onsdag 6 januari 2010

VÅR GRANNE HAR KALLT

Nu är det kallt på riktigt. Hemavan har kallast i landet enligt VK (http://vk.se/Article.jsp?article=322324) med sina 38,8 minusgrader. Vi är på plats i Tärnaby, två mil från Hemavan för vår Alpin steg 1-utbildning med Friluftsfrämjandet. Här är temeraturen -37, det biter rejält i kinderna! Igår kunde vi genomföra kursen enligt planerna, men tvingades värma fötterna ofta. Idag går inte liftarna ens, anläggningen står stilla - både här och i Hemavan. Vi har istället för skidåkning haft teori på förmiddagen. Jag och José har planerat en lektion för 5-7åriga nybörjare. Om liftarna går i eftermiddag får vi se hur vår pedagogik fungerar.

Sån här kyla fick vi inte uppleva under förra säsongen, vår första vinter på fjälledarlinjen. Det är roligt att uppleva, men kylan ställer stora krav på kläder, mat och dryck. I grund och botten måste man ha ändamålsenlig utrustning och veta hur man tas med kylan. Jag tycker att man ska klä sig enligt flerskiktsprincipen, lager på lager. Jag använder ull närmast kroppen, följt av fleece eller mera ull. När det är så här kallt, under 30 minusgrader, har jag fyra lager under skaljackan. Inifrån och ut har jag: två tunnare ulltröjor, en tjock ullväst och sedan en tjock ulltröja - allt från Woolpower.

I extrem kyla är det nödvändigt att dricka mycket vatten. Den torra luften, i kombination med ansträngning leder till stor vätskeförlust. Det är lätt att glömma bort, då man inte känner törst som i värme. Ett bra tips är att ha med en termos, eller ha en liten flaska innanför jackan. Då kan du dricka lite varje gång du åker upp i liften. Även maten är viktig att viktig. När vi är på tur och dessutom sover utomhus, äter vi extra fett till varje mål. Det kan vara en god idé att ha energikakor eller annan högenergi-snacks i fickan.

Morgan