torsdag 7 januari 2010

ISTÄLLET FÖR SKIDÅKNING

Här i Tärnaby håller kylan i sig och liftarna har stått stilla i två dagar. I Hemavan slogs nytt köldrekord under natten och i Oltokholmen, sex kilometer härifrån, registrerades -44. Många skidanläggningar i Sverige är ekonomiskt helt beroende på den korta skidsäsongen. Det är nu pengarna ska rulla in. Denna veckan skulle det varit alpin tävling här, men p.g.a. kylan har de tvingats ställa in. För allas skull hoppas vi att termometern kommer med andra besked snart.

Vi har inte behövt ställa in vår kurs, men våra instruktörer har tvingats ta till nya metoder. Vår instruktör Katrin, som varit instruktör i trettio år, berättade att hon aldrig varit med om stängda liftar tidigare. Istället för att genomföra min och Josés planerade lektion utomhus fick vi bygga upp en barnanpassad miljö inomhus. Vi placerade ut fantasidjur och en lägereld i mitten. Den fick vara samlingsplats och av skarvsladdar konstruerade vi en lift. Våra klasskompisar fick agera 6-åringar och gillade att hela lektionen hade djungeltema. Det passade fint, när det var nära 40 minusgrader ute. Att en stol med en filt över är en elefant och att djungel-isbjörnen från Lost hittat in i lektionssalen, är lätt att övertyga en 6-åring om.

Att analysera varandras åkteknik har vi gjort förut, men idag fick vi prova en ny variant. Vi såg filmklipp på internet och fick komma med tips för att utveckla åkningen. Vi tog fram övningar för att hjälpa åkarna framåt och förbättra deras åkning. Vissa behövde jobba med sin utgångsposition och andra behövde träna på skärande svängar. Tipsen var många och alla tog övningen på stort allvar. Bilden till vänster är från eftermiddagen. Pistörerna tog med en räddningspulka och pratade om förstahjälpen i liftsystemet.

Imorgon hoppas vi att termometern har bättre besked och liftskötarna likaså. Annars ställer vi vårt hopp till Kungsliften i Hemavan, som ligger ovan köldlocket i dalen.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-koldrekord-i-natt-1.1023002
http://vk.se/Article.jsp?article=322457

Morgan