tisdag 26 januari 2010

LAVINKURS

Vi har nu genomgått SLAO:s första lavinkurs. Det blev en vecka med tre toppturer i fjällen ovanför Boksjö, och en lavinövning med pistören Johan Ekenstam.






Foto: Markus Perttunen

Det är mycket att hålla reda på när man ska ha koll på laviner. Väderhistorik, lokalkännedom, terrängval, analysering av snötäcket, är bitar i ett helhetspussel som man måste värdera varje gång man ger sig ut på topptur eller man befinner sig i lavinterräng. Fokuset blev att få göra praktik av den lavinteori vi läst och diskuterat under ett och ett halvt års tid på fjälledarlinjen. Väldigt intressant att få välja vägval, gräva och tyda snöschakt samt studera snökristaller under uppsikt av två kunniga instruktörer. På onsdagen fick vi gräva upp åtta personer från en konstgjord lavinkägla, och vi organiserade bra med tranceiversök, sondkedja och första hjälpen. Otroligt nyttigt att göra alla delarna med sök och räddning tillsammans med dem man brukar topptura med.

På torsdagmorgonen började vi i gryningen, och molntäcket låg tjockt i Boksjön när vi begav oss upp med stighudarna mellan de snötyngda fjällbjörkarna. När vi kom upp på kalfjället lämnade vi den tjocka dimman och befann oss i ett soligt klart högtryck. Fjälltopparna lyste vita och solen värmde i ansiktet så mycket den nu kan värma i Västerbotten i januari.

Riktigt härlig dag, och otrolig intressant vecka.

Tummen upp för SLAO:s Lavin 1 och nya kurslitteraturen LAVINSÄKERHET från topptur förlag.