måndag 9 november 2009

PÅ LODRÄT IS

Hugg med isyxan rakt ovanför dig och kliv sedan upp bägge fötterna. Stegjärnens fronttaggar ger ett bra grepp i isen. Det gäller att våga lita på att yxan sitter fast, luta sig bakåt och svinga nästa yxa. Vrid inte fötterna utåt och ha fotleden i 90 grader.

Innan vi fortsätter vill jag backa bandet lite. Vi anlände till Abisko sent på onsdagskvällen förra veckan, efter en lång dag i Isabellas fullastade Volvo. Vår instruktör Christian Edelstam förklarade vägen till vår tänkta tältplats, men väl där upptäcker vi att tagit med fel bågar till det ena tältet. De var för korta och takhöjden blev därför ungefär 40 cm. Här visade vi tåga och löste uppgiften på bästa sätt - vi delade ett Keron 3 GT på fem personer.

Med Lapporten i bakgrunden och Torneträsk bakom oss, spelade närheten till vägen ingen roll. Vi klättrade i en vägskärning mellan Abisko och Björkliden. Den arktiska miljön visade upp sin snälla sida och termometern visade -5 grader. Det blåste förvisso en hel del, men det var inget som störde. De första två dagarna klättrade vi här, vilket var väldigt effektivt. Ingen anmarch, lätt att sätta upp topprep och varierande svårigehetsgrad på lederna. Den tredje och sista dagen gjorde vi en tur på fjället i Stordalen, femton kilometer öster om Abisko. Vi klättrade ett vattenfall i tre replängder - KUL!

Vi fick väldigt många bra tips under kursen och vi utvecklades snabbt. Efter tre dagar med Christian kände alla sig trygga och redo att klättra is på egen hand. Isskruvar ligger högt upp på önskelistan och direkt när vi kom tillbaka till Storuman undersökte vi vilka isfall som finns i närheten - det blir säkert mer klättring i vinter!

Morgan