lördag 28 november 2009

ISKLÄTTRING I STORA SJÖFALLETS NP

För några veckor sedan fick jag och José en förfrågan från vår glaciär- och isklättringsinstruktör Christan Edelstam. Han skulle åka till Stora Sjöfallet för att isklättra och behövde två stycken andramän. Alltså två personer som kunde klättra och säkra honom. Givetvis svarade vi ja och det är vi, så här efteråt, väldigt glada för.

Det var fyra fantastiska dagar fyllda av massor med klättring och en hel del friluftssnack! Trots att dagarna var korta hann vi klättra Greven (300 meter, 6 replängder), Grevinnan (250 meter, 5 replängder), Mjuka lavinkyssar (250 meter, 5 replängder) och en av lederna ovanför Suorvadammen. Förare hittar du här: http://kiwiclimber.se/iceclimbing/iceguide/iceguide.pdf

Vi lärde oss en hel del detaljer som snabbar upp klättringen och hur man hanterar dubbelrep. En del av informationen fick vi på isklätterkursen i Abisko, men nu fick vi omsätta den kunskapen i praktik också. Vilka isyxor, stegjärn och isskruvar? Var ska man bygga standplats? Många tips blev det under fyra dagar, men framförallt fick vi uppleva många givande klättertimmar!

Information om Stora Sjöfallets Nationalpark hittar du här: www.storasjofallet.com

Morgan