lördag 1 maj 2010

HÖGALPIN KURS VID TARFALA

Den sista kursen med instruktörer vi har på fjälledarlinjen, är med två bergsguider Anders Bergwall och Mats Bergsten. Det blev bra väder, sämre väder och en liten släng av kräksjuka.

Vi skidade upp mot Tarfalastugan på torsdagen och blev välkomnade av stugvärden Lars. Det kändes lyxigt att tälta just vid stugan, och kunna använda dess kök och dass. Vi ägnade oss första dagen åt att bygga snömurar till tälten, och att ladda upp för att våra instruktörer skulle komma. Det var bergsguiderna Anders Bergwall och Mats Bergsten som hade oss under drygt en vecka. Det visade sig vara extra värdefullt med närheten till stugan, då ungefär hälften av klassen drog på sig vinterkräksjukan. Det var väldigt inspirerande att träffa så kunniga människor, och man kunde suga in mycket information från de båda. De var inte bara väldigt kunniga och erfarna men hade också ett pedagogiskt sätt att undervisa. Vi fick lära oss mer ingående om laviner, glaciärrutter, topptursvägval, och speciellt navigering.




I slutet av kursen fick vi göra ett studiebesök på Tarfala forskningsstation, samt ta en efterlängtad bastu. Tyvärr var inte vädret med oss de sista dagarna, och kursen begränsades i slutet av den hårda vinden och snödrevet. Men Tarfala var en enormt fridfull och vacker plats, och det kommer nog inte dröja länge innan någon av oss kommer åka tillbaka igen.