torsdag 11 februari 2010

VÅRSOL I FEBRUARI



Molnen är tunna och här och var lyser den blå himlen igenom. Under uppvärmningsåken i Centrumbacken konstaterar vi möra ben, tre dagar kurs har satt sina spår. Vi har utforskat den liftnära skogen och bitvis fått riktigt bra offpiståkning. Idag lyser solen lockande uppe på fjället och vi ser fram emot ännu en härlig skiddag.




På schemat står det topptur och vi tar Kungsliften upp på fjället. Den som känner till Hemavan vet var stolpe 12 står, där tvingas vi kliva av pga snöbrist. På fjället sticker stenar fram och vi är inställda att kryssa fram och studsa på en vindpinad fjällsida. Vi tar på stighudarna, kontrollerar våra trancievers och tar sikte på Jungfruvårtan. Bitvis ligger det en del härlig pudersnö och vi vågar hoppas på bra åkning.

Hur kul det än är att kämpa till toppen, är det åkningen vi är här för. Vi turas om att leda gruppen och passerar ”Vårtan” efter 1,5 timme. Idag ska vi högre! Sol varvas med snödrev och moln, men när vi stannar för lunch spricker det upp ordentligt. Solen värmer faktiskt! Våren är verkligen på väg. Men fortfarande är det februari, så värmeplaggen åker på under lunchen.



En och en susar vi nedför backen, för första gången under vår instruktör Åkes karriär ligger det kvar snö här uppe. Det ligger fast snö i botten och 30-40 cm snö ovanpå, helt perfekt alltså! Snön sprutar kring skidorna och det är några av oss som faller. De flesta åker väldigt bra och innan branten ner mot Kobåset ser jag leenden på allas läppar, detta är en väldigt dag i skolan. Bitvis är det lite stenigt på väg ner till botten, men vad gör väl det, när snön däremellan ligger djup.