tisdag 17 november 2009

GROTTKRYPNING

Efter en veckas ledarskap i ett gammalt hederligt klassrum, tog vi de två skolbussarna och åkte iväg för en helg med grottkrypning. Vi mötte upp med våra guider redan i Storuman, som var från företaget JF Äventyr. Jörgen och Fredrik hade hållt på med "Grotting" sen 80-talet och visade oss grottkrypning ur ett ledar- och guideperspektiv.

På lördagen bar det av förbi Mo i Rana till Hammarnesgrottan. Det var spännande med trånga passager och att vi fick lära oss att orientera i de massiva grottsystemen. Fem timmar var vi under jord, och den konstanta fuktiga temperaturen på 3-5 grader var mer behaglig än den som fanns ovan jord.
Trötta i knämusklerna återvände vi till Sverige för övernattning och torkning av grottoveraller.

Nästa morgon åkte vi till Norge igen, för att åka till den aktiva Jordbrugrottan i Plurdalen. Det var en mäktig och vacker grotta där vattnet genom tidens lopp fårat spiralgångar som vi kunde krypa, klättra och gå i. Roligast var att få utforska grottan på egen hand, och välja sina egna vägar i det stora systemet. Under en trång passage där man var tvungen att ligga raklång och åla sig fram i tio meter öppnade sig plötsligt en vacker sal med högt i tak. Där fanns ett vattenfall som porlade mellan de vackra marmorväggarna. Det var mäktigt!

Isabella